Tid er penger og utsettelser koster

Hvis du vet at noe må gjøres med nettsidene deres, er det mye å vinne på å sette i gang nå. Utsettelse av webprosjekter er ofte en kostnad i seg selv. Tid er penger og hver dag har i seg muligheten til vekst eller fall.

Tid er penger

Jeg er ingen ekspert på finans og investeringer. Men det er blitt meg fortalt at sparing er tåpelig og investering er fornuftig, fordi inflasjon gjør pengene mindre verdt og prisstigningen gjør at verdien på fast eiendom går opp.

Hvordan stiller dette seg når det gjelder nettsider? Jeg vil trekke fram et par grunner til at det lønner seg å investere i nettsider nå i stedet for å vente.

Mange bedrifter og organisasjoner har nettsider som de ikke er stolte av. “Vi skammer oss over nettsidene våre”, er et utsagn jeg hører ofte. Likevel ønsker mange å vente med utvikling av nye nettsider til senere.

Jeg husker noe en bedriftseier sa et par måneder etter lanseringen av en minisite: “Dette er gull. Hvorfor har vi ikke gjort det for lenge siden?”

En minisite er en spesialisert nettside, ofte designet spesielt for å score høyt på sentrale søkeord i Google, og med et klart Call To Action. Den aktuelle siden var en søkemotoroptimalisert bookingside, og effekten var over all forventning. “Hvorfor har vi ikke gjort det for lenge siden?”

Ting tar tid og tid er penger. Påstanden om at tid er penger er minst like sann på Internett som på andre arenaer. Tenk på dette:

Hvis din bedrift eller organisasjon har en nettside dere skammer dere over og som andre klager på, hva gjør det med dere? Hva gjør det med måten dere oppfattes av de som besøker dere på nettet? Hvordan ville disse tingene være annerledes med en profesjonell nettside som fungerer slik den skal, har utmerket innhold og et representativt design?

Hvis din bedrift eller organisasjon har en nettside som ikke kommer opp i nærheten av side 1 av søkeresultatene på viktige søkeord i Google, hvilke konsekvenser har det for dere? Hva vinner de av deres konkurrenter som er på side 1 på at dere ikke er der?

Nettsider eksisterer som en støttefunksjon for bedrifter, organisasjoner og andre som har noe å formidle. Profesjonelle nettsider jobber kontinuerlig for sine eiere, så lenge de vedlikeholdes. Er nettsider som drar sine eiere ned følelsesmessig (skam, stress), salgsmessig og markedsføringsmessig noe å beholde?

    Utsettelser kan være velbegrunnet. Men hvis man venter kun for å spare penger, så har det også en pris. I mange tilfeller er prisen slik at du – når du endelig er i gang med dine nye nettsider – vil utbryte: “Dette er gull! Hvorfor har vi ikke gjort det før?”

    Innhold for web: Sitter du på ubrukte skatter?

    Sitter din bedrift eller organisasjon på skriftlig materiale som ikke brukes til noe? Fagartikler, produktbeskrivelser, reklametekster, kundeuttalelser, intervjuer, brukerveiledninger eller andre ting som det kunne være nyttig for folk å ha tilgang til?

    Er det lagt ned mye ressurser i utvikling av dette materialet? Har du vurdert å bruke det på nettsidene deres?

    Innhold for web

    Å publisere slikt materiale på nettet kan lønne seg:

    Nytteverdi for folk. Hvis din nettside er den beste kilden til informasjon om ditt fagfelt, er det naturlig at folk vender tilbake flere ganger, tipser andre og linker til din nettside.

    Viser deres kompetanse. Du kan bruke slagord og bannere til å påstå at du er en autoritet på ditt felt. Godt innhold demonstrerer autoritet og gir deg større troverdighet.

    Mellom linjene. Særlig hvis du har skrevet artiklene selv og de har en personlig (om enn saklig og profesjonell) stil, eller hvis man forstår at det som formidles baserer seg på egne erfaringer, vil leseren kunne lære deg/dere å kjenne gjennom det som er skrevet mellom linjene. Det er gunstig hvis leseren er en potensiell kunde eller samarbeidspartner.

    Bonus: Økt synlighet i søkemotorer. Google og andre søkemotorer foretrekker nettsider med relevant innhold og går inn for å vise relevante treff først når noen gjør et søk. Godt faglig innhold er relevant i seg selv. Relevante nettsider har en tendens til å få linker til seg fra andre nettsider, noe som gjør at søkemotorene oppfatter dem som enda mer relevante. Ved å la disse tekstene arbeide for deg, kan du oppnå betydelig større synlighet i Google og andre søkemotorer*.

    * For maks effekt må du sørge for god søkemotoroptimalisering av hver enkelt artikkel/underside.

    På Internett er godt innhold gull verdt. Enten du publiserer det på hovednettsiden deres eller får utviklet en spesialisert nettside, er det bedre å la innholdet arbeide for deg enn å la det ligge ubrukt i en skuff.

    Enkel bildebehandling på nett

    En av de vanligste feilene folk gjør på nettsidene sine er å legge ut for store bilder. En liten innsats med behandling av bildene før de legges på nettet, er en investering som gir seg utslag i bedre hastighet og lavere kostnader på hosting i det lange løp.

    Enkel bildebehandling på nett

    Når jeg laster et bilde fra mitt digitalkamera over til PC-en, er det gjerne 4000 x 3000 pixler og 4,7 MB tungt. Til sammenligning er artikkelbredden på denne nettsiden 595 pixler. Hovedbildet i denne artikkelen er 520 x 250 pixler stort og 40 kB tungt. Bildet i sin opprinnelige form er altså nesten tusen ganger tyngre enn bildet jeg har publisert på nettsiden.

    Det som ofte skjer, er at man laster opp et veldig stort bilde i publiseringsløsningen, men endrer visningsinnstillingene slik at bildet ser mye mindre ut enn det er. Et bilde som veier 4,7 MB kan vises som veldig lite bare ved å endre innstillingene. Men med mindre du har en løsning som faktisk genererer mindre bildefiler (de færreste løsninger gjør det), vil bildet fortsatt veie 4,7 MB og besøkende til nettsiden din merker det på at den lastes mye saktere enn man skulle forvente.

    Når jeg konfronterer folk med en slik praksis, viser det seg ofte at de ikke vet hvordan man beskjærer bilder eller endrer bildestørrelsen ved hjelp av bildebehandlingsprogrammer. De bildebehandlingsprogrammene som følger med når man kjøper en PC mangler gjerne de funksjonene en aspirerende nettredaktør trenger.

    På nettet finnes det flere nettbaserte bildebehandlere som er gratis å bruke, og som dekker de mest grunnleggende behov. Dette er verktøy du bruker gjennom nettleseren, og det er ikke nødvendig å laste ned noen ekstra programvare for å nyttegjøre seg det.

    Jeg testet flere tjenester på utkikk etter et verktøy som lar meg laste opp et stort bilde, endre bildestørrelsen og gjøre et pent utsnitt til bruk på verdiweb.no. Et krav var at jeg skulle kunne angi størrelsen på mitt utsnitt og velge hvilken del av originalbildet jeg vil klippe ut før jeg beskjærer.

    Sidene jeg testet var:

    Picnik.com gjør susen

    Av disse liker jeg Picnik best. Det lar meg bestemme nøyaktig bredde og høyde på mitt utsnitt, og jeg kan enkelt velge utsnittet før jeg lagrer. Utrolig enkelt.

    Pixlr har et brukergrensenitt som minner sterkt om Photoshop, men jeg får ikke angi høyde og bredde på utsnitt (cropping) selv og for mye overlates til tilfeldighetene på den måten.

    Slik ser beskjæring av bilder ut på Picnik.com
    Slik ser beskjæring av bilder ut på Picnik.com

    Fotoflexer lar meg angi høyde og bredde, men bare ved at jeg ser dimensjonene på utsnittsrammen mens jeg drar den over bildet. Jeg kan ikke flytte rammen rundt i originalbildet for å finne det riktige utsnittet.

    For å endre bildestørrelsen, som er førsteprioritet hvis man har en nettside med for mange tunge bilder og vil iverksette tiltak, vil alle disse verktøyene fungere fint. Men for den som krever mer kontroll, men ikke har tid eller ork til å laste ned og sette seg inn i sofistikerte bildebehandlingsprogrammer, vil Picnik gjøre jobben.

    La deg ikke lure av domenehaier

    Mange bedrifter opplever å bli oppringt av personer som tilbyr seg å beskytte «deres» domener mot å bli kjøpt opp av folk med uærlige hensikter. Hvor reelle er slike trusler og hva bør du svare på slike henvendelser?

    En bedrifts domene er en del av bedriftens offentlige identitet, og det er derfor gode grunner til å beskytte seg mot misbruk av eget domene eller lignende domener.

    Det er ikke uvanlig at man, om mulig, sikrer seg sitt domene under flere toppnivådomener – altså ikke bare .no, men også .com, .org og .net. Særlig hvis du har en nettside med mye trafikk, vil det være fristende for andre å kjøpe domener som er nesten identiske med ditt og sette opp nettsider som lever av trafikk fra brukere som f.eks. har skrevet din nettadresse feil.

    Eksempel: Dagbladet har sikret seg domenene dagbladet.no, dagbladet.com og dagbladet.org. Går du til dagbladet.net kommer du imidlertid ikke til Dagbladets nettsider, men til en nettside som kun inneholder annonser uten noen som helst relevans.

    Dagbladet.no og Dagbladet.net

    Dagbladet.net er registrert gjennom en registrar i USA, og det er neppe mye Dagbladet får gjort med dette. Så problemstillingen «domener på avveie» er noe man bør ta på alvor.

    Personer som ringer din bedrift og tilbyr beskyttelse er derimot ikke noe man bør ta på alvor.

    Påstanden som fremmes er at «noen planlegger å kjøpe opp en rekke domener som ligner på ditt hoveddomene». Deretter tilbyr de seg å sikre seg disse domenene på vegne av deg før de havner i gale hender. Til ublu priser!

    Til dette er å si: Den eneste måten slike aktører kan vite at noen vurdere å kjøpe opp de aktuelle domenene, er at de selv vurderer å kjøpe dem. Sannsynligvis vurderer de det ikke, men skaper et trusselbilde ved å påstå at en slik fare foreligger.

    Den enkleste måten å håndtere en slik henvendelse på er:

    1. Takke for henvendelsen, men si at du vil tenke over tilbudet.
    2. Hvis du opplever det som viktig å kontrollere de aktuelle domenene, gå til www.domeneshop.no (eller en annen registrar) og søk dem opp. Hvis de er ledige, kjøp dem. Prisen er vanligvis under 100 kroner pr domene.

    Denne typen henvendelse er ren spekulasjon i folks manglende kjennskap til hva domener er og hvordan kjøp av slike foregår. Jeg fraråder enhver å inngå noen avtale med disse folkene.

    Nettsider og skjulte kostnader

    Ble prislappen for din nye nettside mye større enn du opprinnelig trodde? Eller viste de løpende kostnadene seg å være høyere enn forventet?

    Vi vet at noen bedrifter opplever seg villedet med hensyn til hva deres nettside vil koste dem. Uttrykket som brukes er “skjulte kostnader”, og dette er noe mange bekymrer seg for før de kjøper en ny nettside. Stikkordet her er “skjulte”. Løsningen på problemet er større åpenhet og sterkere kommunikasjon.

    Realistiske forventninger
    Din webleverandør har et ansvar for å gi et realistisk bilde av hvilke investeringer som må påregnes. Det gjelder både på kort sikt (utvikling av ny nettside) og lang sikt (drift og vedlikehold).

    Leverandører som selger løsninger som er “lisensbelagt” eller som leveres med obligatoriske driftsavtaler må naturligvis gjøre kunden oppmerksom på hva dette koster og hva kunden får igjen for pengene.

    Klare avtaler
    Det er viktig at kundene vet hva de kan forvente, og det er viktig at kunde og leverandør har en felles forståelse av hva som skal gjøres, til hvilken tid og til hvilken pris.

    Noen ganger skyldes økte utviklingskostnader rett og slett dårlig kommunikasjon og dårlig planlegging. Avtalen er inngått på et svakt kunnskapsgrunnlag, slik at oppgitt pris er mye lavere enn den burde vært.

    Hvis kunden kommer med endringsønsker etter at avtalen er undertegnet og nettsidene er i produksjon, er det viktig å få kommunisert til kunden hva de forespurte endringene vil koste. Små endringer kan iblant kreve mange timers arbeid som ikke var inkludert i det opprinnelige budsjettet.

    Godt forarbeid
    Best av alt er det om alle kundens ønsker og krav avdekkes på forhånd. Da har man noe å snakke ut fra, samtidig som man reduserer “faren” for endringsønsker.

    Jeg kjenner ikke til at leverandører spekulerer i å skjule kostnader til etter at en kontrakt er undertegnet eller et produkt er betalt. Slik spekulasjon ville sikkert gi grunnlag for å kansellere hele avtalen. Men man kan alltid bli bedre på planlegging og kommunikasjon. Fokus på dette er til beste både for kunde og leverandør.

    Å vite er å vinne

    Forskjellen mellom en godt planlagt nettside og en dårlig planlagt nettside er målbar og radikal.

    Å vite hva man ønsker å oppnå ved å være tilstede på nettet er avgjørende for suksess. Mange handler nærmest i blinde og påfører seg selv ekstra kostnader, merarbeid og frustrasjon – helt unødvendig.

    Forskning viser at et urovekkende antall webprosjekter brister både på tid og budsjett. Det hender altfor ofte at sluttproduktet ikke svarer til de krav og forventninger kunden har hatt i begynnelsen av prosjektet.

    En grundig behovsanalyse, klart definerte rammer for prosjektet, god kommunikasjon og profesjonell prosjektstyring gir forutsigbarhet og større kontroll.

    Vanlige årsaker til at planleggingen forsømmes:

    1. Frykt for kostnader eller tap av kontroll
    2. Forestilling om at planlegging er unødvendig og fordyrende

    1. Frykt for konstader eller tap av kontroll
    Jeg har opplevd kunder som ikke har ønsket å fortelle om sine vyer, «hemmelige ønsker» eller ambisjoner med nettsidene sine, fordi det «sannsynligvis vil være kostbart å realisere drømmen». Det ligger en frykt for at man ved å uttale sine ønsker vil få prosjektet til å anta enorme proporsjoner og at kostnadene kommer fullstendig ut av kontroll.

    Det motsatte er tilfelle! Kunnskap om hva du som kunde ønsker deg mest, gir større handlingsrom, et fantastisk grunnlag til å fatte beslutninger og legge en langsiktig strategi.

    En god forståelse av ønsker, krav og målsetninger gir deg større kontroll. Det gir kunnskap om hvilke investeringer du vil måtte ta for å få alt du vil ha, og til å dele drømmeprosjektet inn i faser hvis det første budsjettet ikke skulle være tilstrekkelig.

    2. Forestilling om at planlegging er unødvendig og fordyrende
    Man finner dette både hos eiere og leverandører av nettsider. Det er lett å ta for gitt at man vet hva prosjektet skal bestå i og kaste seg direkte inn i produksjon og bygge stein på stein. Dette er gambling med særdeles dårlige odds.

    Konsekvenser av dårlig planlegging:

    • Liten eller ingen forutsigbarhet i prosjektet
    • Stadige tilleggsordrer = Dobbeltarbeid og betydelig merkostnad i produksjonsfasen
    • Betydelig høyere vedlikeholds- og videreutviklingskostnader i etterkant
    • Et sluttprodukt med dårligere ytelse = Lavere mulighet for å oppnå de resultater produktet er tenkt å skape

    Vinn ved å vite hvor du skal:

    En grundig kartlegging vil gi deg trygghet og kunnskap, gjennom:

    • Et solid beslutningsgrunnlag = Gir deg mulighet til å velge hva du skal ha, samtidig som din leverandør kan ta høyde for fremtidige utvidelser når koden skrives
    • Klare mål for prosjektet = Raskere produksjon og større smidighet med hensyn til endringer underveis
    • Full kontroll over kostnadene i prosjektet
    • Full kontroll over kvaliteten i prosjektet

    Du vet hva du vil

    Mange beslutningstakere føler at de mangler den kompetansen som er nødvendig for å kunne fatte de riktige beslutningene.

    Vår oppfatning er at beslutningstakere ikke trenger teknisk kompetanse, – de viktigste beslutningene dreier seg om å sette mål, bestemme hva bedriften ønsker og ikke ønsker med hensyn til branding, markedsføring, salg, samhandling med brukere (kunder og andre) osv.

    Verdi Web bistår deg i kartlegging og planlegging av nye nettsider. Vi setter sammen løsninger basert på dine mål og ønsker og leverer prosjektet etter avtalt tid og budsjett.

    Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Ring 93 47 44 70.

    Gratis nettside

    En gang spurte en ung mann: Hvor kan jeg få en gratis nettside?

    En gammel mann svarte: Hmmm. Vil du ha en gratis nettside? Nettsider kan være gratis som frukt. Da jeg var ung plantet jeg et frø, jeg tok vare på treet mens det vokste og så fikk jeg gratis frukt. Det samme gjelder for nettsider. Du tar malen, legger den på serveren og forandre den til du får frukt. Den unge mannen sa: Å, det virker å være mye jobb.

    Den gamle mannen: En gratis nettside er «gratis». Den krever mye jobb.

    Den unge mannen: Men jeg har ikke tid, jeg må lage tremøbler for å tjene penger.

    Den gamle mannen: Jeg ser at du er en utmerket treskjærer. Du burde kjøpe en profesjonell nettside. Jeg gjør det samme med mat nå. Folk kaller det fremskritt.